Dreamweddings

Tips och råd inför bröllopet

Begravning

En begravningsinbjudan är en av de få inbjudningar som inte brukar komma med glädje, men det enda vi vet här i livet är att vi alla en dag kommer att gå bort. Därför är det viktigt att man får ta ett sista farväl och planerar begravningen ordentligt, för att ge den avlidne ett värdigt avslut och de kvarlevande glada minnen att se tillbaka på. Nedan tipsar vi om saker att tänka på inför en begravning.

Tips inför en begravning

Planera begravningen noga

För att den avlidne ska få ett värdigt slut är det viktigt att begravningen planeras noggrant, men en begravning kommer ofta med stor sorg och många känslor, och därför kan det vara jobbigt att planera begravningen när man måste hantera och bearbeta att någon i ens omgivning inte längre finns kvar.

Anlita en begravningsbyrå

Att planera en begravning innebär mycket jobb, samtidigt som det kan riva upp många känslor och gamla minnen för den avlidne. För att kunna slappna av inför begravningen är det en bra idé att ta hjälp av en begravningsbyrå, som har mycket erfarenhet och därför kan komma med tips och förslag på hur ni kan få en så vacker ceremoni som möjligt.

Begravningsbyrå Göteborg

Fjällmans är en begravningsbyrå som funnits i Göteborgunder en lång lång tid. Med många år i branschen är det en byrå som har hunnit arrangera många begravningar och samla på sig mycket erfarenhet, som kan hjälpa er att få en vacker ceremoni.

Begravningsbyrå Stockholm

Klara begravningsbyrå i Stockholm är en byrå som kan hjälpa er med all planering De hjälper till med att planera och ser till att ni får en vacker ceremoni. Välj mellan färdiga upplägg eller att skräddarsy ceremonin efter era önskemål. Byrån arrangerar begravningar från 5500 kr. Boka online eller kontakta dem via mail eller över telefon på 010-108 98 60.

Begravningsbyrå Malmö

Davidshalls begravningsbyrå finns i Malmö, men kan arrangera begravningar över hela Skåneområdet. Välj mellan att skräddarsy ceremonin själva, eller att få hjälp med hela planeringen. Besök deras kontor i Malmö eller kontakta dem via mail eller över telefon (040-30 18 09) för att få ett prisförslag på vad det kostar att anlita dem.

Jämför flera byråer

Om du bestämmer dig för att anlita en begravningsbyrå är det bra att kontakta flera byråer och jämföra vilken som känns bäst, både prismässigt men kanske framförallt rent personligt. Vi rekommenderar att välja den begravningsbyrå som ni kommer bäst överens med, så får priset lösa sig allteftersom.

 

Vanliga frågor

Vad kostar begravning?

Uppskattningsvis brukar man säga att en begravning kostar mellan 20 000 och 30 000 kr. Då ingår kista, kistdekoration, dödsannons, transport inkl. bärare, samt kostnad för begravningsbyrå och församlingsavgift. 

Vem betalar begravning?

Kostnaden för begravningen tas ur dödsboet, dvs. de tillgångar som den avlidne hade. 

Vem betalar begravning om inga pengar finns?

Om det inte finns tillräckligt med pengar i dödsboet kan man söka bidrag hos kommunen. Dock bör man tänka på att församlingsskatten täcker kostnader för lokal, präst och eventuell kremation.

Vad kostar en begravning om man inte är medlem i svenska kyrkan?

Oavsett om man är medlem i svenska kyrkan eller inte, så betalas begravningsavgiften av folkbokförda i Sverige. Avgiften innebär att man har rätt till lokal för visning och förvaring av stoft, lokal för begravningsceremoni och eventuell kremering. Man har även rätt till en gravplats i 25 år.

Vad har man på sig på begravning?

Vanligen brukar man bära mörka kläder i svart eller mörkblått, om inte annat uppges i dödsannonsen. Kvinnors kläder brukar vara i svart och vitt, men även mörkblå och mörkgrå kan förekomma. Män brukar ha en svart eller mörkblå kostym med svart slips.

Vem har vit slips på begravning?

På begravning är det enbart närmast sörjande som har vit slips, medan övriga gäster brukar ha svart slips. Med närmast sörjande menas oftast släkt och familj, men det kan också vara någon annan som hade en nära relation till den avlidne.

När ska begravning ske?

En begravning ska ske 30 dagar efter att personen har gått bort. Man kan få dispens för 30-dagarsperioden, men det är sällan man får det beviljat. Om ni behöver mer tid för att planera begravning är alternativet att göra en kremering och ha ceremonin senare.