Dreamweddings

Tips och råd inför bröllopet

Frack – Att bära högtidsdräkt

Fracken är det mest formella plagget för män och bärs endast vid de allra mest exklusiva tillställningarna. Att bära frack förknippas med högtidliga traditioner och har anor från 1800-talet, men det kräver en viss etikett för att bära upp den. Med rätt kunskap kan du vara säker på att inte göra bort dig. På den här sidan går vi igenom vid vilka tillfällen det är lämpligt att bära frack, hur du väljer rätt frackskjorta och accessoarer som manschettknappar.

När ska man bära frack?

Frack ska endast bäras under kvällstid och vid formella, högtidliga evenemang. Det är alltså inte lämpligt att bära frack under dagtid eller vid tillställningar som kan klassas som avslappnade eller vardagliga. Tillfällen då det är lämpligt att bära frack inkluderar:

  • Galakvällar
  • Nobelmiddag
  • Kungliga bröllop och banketter
  • Stora statliga middagar
  • Operapremiärer och andra kulturella evenemang

Om du är inbjuden till ett evenemang och är osäker på klädkoden eller om fack krävs bör du kontakta arrangören för mer information och förtydligande.

Frackskjorta

En frackskjorta är en vit pikéskjorta med bröstveck och dubbelknäppning. Den ska vara tillverkad av ett tunt, krispigt tyg som bomull eller siden. Kragen ska vara en vikbar turndownkrage och manschetterna ska vara dubbla och vikas upp. Frackskjortan bärs alltid med en vit fluga. Stenströms är ett välrenommerat klädvarumärke med över 125 års erfarenhet av att tillverka tidlösa skjortor. Hos Stenströms kan du köpa frackskjortor av hög kvalitet, och de är passande nog dessutom kunglig hovleverantör.

Manschettknappar

Manschettknapparna till en frackskjorta ska vara enkla och eleganta, men är samtidigt en mycket viktig detalj som ska förhöja stilen. De vanligaste materialen är silver, guld eller pärlemor. Undvik pråliga manschettknappar eller knappar i färg då de kan dra oönskad uppmärksamhet till sig.

Övriga tillbehör

En vit väst tillverkad av slätt tyg som siden eller satin ska alltid bäras tillsammans med frackskjorta. Se till att västen har en ficka med plats för den obligatoriska vita näsduken, också den i siden eller bomull. Näsduken ska vikas till en triangel och självklart vara både ren och välpressad.

När du bär frack ska du alltid ha svarta, blänkande lackskor i toppskick. Givetvis ska skorna vara bekväma, men de får inte vara skadade eller för slitna. Modeller med snörning ger din stil en mer formell look.

Köpa eller hyra frack

En frack är ett exklusivt och dyrt plagg som inte kommer till användning särskilt ofta. Därför kan det vara smart att hyra en frack istället för att äga en. Det finns en mängd företag som hyr ut högtidsdräkter och tillbehör som västar, skor och manschettknappar. Om du väljer att köpa en frack bör du se till att den är av hög kvalitet, i rätt material och att den sitter bra på dig. Stenströms har frackskjortor av hög kvalitet i en mängd olika storlekar och utföranden.