Dreamweddings

Tips och råd inför bröllopet

Konfirmation

Från början var konfirmation en ceremoni som innebar att unga blev vuxna, den tron lever kvar än idag även om många unga förknippar konfirmation med konfirmationspresenter, roliga läger och möjlighet att träffa nya vänner. Med våra tips kan ni få en lyckad konfirmationsmottagning och få svar på de flesta frågor om konfirmation.

Planera konfirmation

Överarbeta inte - det är ingen konfirmationsfest

En konfirmationsmottagning kallas ibland felaktigt för konfirmationsfest. Men en konfirmation ska inte förknippas med fest, det är en mottagning där man äter gott och firar att en ungdom tagit första klivet in i vuxenlivet. Ballonger och dekorationer i överflöd lämpar sig alltså inte.

Tips på mat till konfirmation

När det kommer till vilken mat man serverar på konfirmation och vett och ettiketsregler, finns det egentligen inga rätt eller fel. Det viktiga är att tala om för gästerna vad det bjuds på, så de vet om de behöver äta innan konfirmationen eller inte. Om ni vill bjuda på middag är buffé alltid ett bra alternativ.

  • Kallskuret (t.ex. rostbiff, skinka etc.)
  • Kall potatissallad
  • Något vegetariskt alternativ
  • Tropiska frukter
  • Kaffe och tårta (t.ex. jordgubbstårta)

Undvik alkoholen

På en konfirmationsmottagning är det många som undviker att servera alkohol, så även vi. Konfirmationen är en hyllning till ungdomen som blivit vuxen och därför kanske det inte lämpar sig så bra med vuxna som dricker alkohol, det kan skicka fel signaler till den unge.

Vanliga frågor om konfirmation

Vad är konfirmation?

Konfirmationen handlar om kristen tro och innebär att man får lära sig mer om kristendomen och om livet. Målet med konfirmationen är att konfirmanderna ska utforska sin relation till sig själva och till Gud. Konfirmanderna ska förstå värdet av att våga vara sig själva, och att de är älskade av Gud.

Vad gör man på konfirmation?

Under konfirmationstiden diskuterar man grundläggande mänskliga frågor, som t.ex. vad meningen med livet är, vad som är ont och gott etc. Konfirmanden får även bekanta sig med kyrkan och vara med på gudstjänster, andakter etc. Det är också vanligt att man åker på konfirmationsläger.

När konfirmeras man?

Ungdomar i 14-15 årsåldern konfirmeras.

Måste man vara döpt för att få konfirmeras?

Ja, man måste vara döpt för att få konfirmera sig. Men man kan dock påbörja konfirmationen och påbörja sin konfirmationstid trots att man inte är döpt, men behöver döpas innan konfirmationsceremonin. Dop kan ske under konfirmationstiden. Läs mer om hur man får ett lyckat dop här.

Vad har man på sig på konfirmation?

Konfirmanden har på sig kåpor som man lånar av kyrkan. Vissa har på sig finkläder under kåpan, men det är inget krav.

Vad ger man i konfirmationspresent?

Det är vanligt att man ger bort konfirmationspresenter som visar att ungdomen är påväg in i vuxenlivet, som t.ex. porslin, glas, bestick etc. Men det kan också vara smycken, minnessaker eller pengar.