Dreamweddings

Tips och råd inför bröllopet

Dop

Här har vi samlat tips och inspiration på hur ni kan planera ett vackert dop.

Planera dop - checklista

Bestäm hur dopdagen ska vara

Fundera på hur ni vill att dopdagen ska vara. När ska dopet vara och i vilken kyrka ska dopet hållas? Vilka ska ni bjuda, ska barnet ha faddrar etc? Vill ni att någon gäst ska läsa/sjunga något i kyrkan?

Välj datum och boka lokal

Börja med att kolla i kalendern för att se vilket datum som passar och boka sedan lokal så fort som möjligt. Det gäller att vara ute i god tid. Fråga även de ni tänkt ha som faddrar om de är intresserade av att bli gudfar/gudmor.

Gäster - hur många blir ni?

Vilka gäster ska bjudas och hur många ska komma?

Skicka ut inbjudningar

4-8 veckor innan dopet bör ni börja skicka ut dopinbjudningar, så gästerna har god tid på sig att svara. Glöm inte att skriva med eventuell klädkod på dopet i inbjudan.

Kontakta prästen

Innan dopet brukar man träffa prästen i ett dopmöte för att diskutera dopets upplägg. Prästen lyssnar på era önskemål och planerar ceremonin därefter. Faddrarna får gärna vara med på dopmötet.

Fotograf som förevigar dopet

Hyr in en professionell fotograf, eller be någon i familjen eller vän att agera fotograf under dopet för att ta bilder och föreviga dagen föralltid.

 /baptism2.jpg

 

Vanliga frågor om dop

Vad har man på sig på dop?

Klädseln vid dop brukar vara lite friare än på t.ex. bröllop, men alla väljer att göra olika. Ofta gäller klädkoden "mörk kostym" precis som med klädsel vid begravning, men det är också vanligt att på lite mer avslappnade dop ha klädkoden "kavaj/kostym", medan andra inte reflekterar så mycket över gästernas kläder. Då är huvudsaken att du har på dig hela och rena kläder.

Vad kostar ett dop?

Ett dop kostar ingenting, iallafall inte vad gäller präst, kyrka, vaktmästare och musiker. Ofta kan man även låna en församlingslokal i närheten av kyrkan där man kan bjuda på dopfika. Men däremot tillkommer kostnader för dekorationer, mottagningen efter dopet etc. Så ni väljer själva hur mycket pengar ni vill lägga på ert dop.

Vad köper man i doppresent?

  • En personlig present, t.ex. en snuttefilt med barnets namn på
  • Pengar, t.ex. en sparbössa med lite pengar i som ska gå till barnet såklart
  • Ett smycke, t.ex. ett guldhalsband med barnets namn på
  • En rejäl leksak, t.ex. den här fina gunghästen från Brio

Vad ska en doppresent kosta?

Vi skulle säga att beroende på hur nära du är till barnet och dess föräldrar bör styra hur mycket din doppresent ska kosta.

  • 300-400 kr om det är till en väns barn
  • 700-1000 kr om det är till ett barnbarn, syskonbarn eller gudson/guddotter.

Dopinbjudan - hur långt innan?

Skicka ut dopinbjudan 4-8 veckor innan dopet, så gästerna har lång tid på sig att planera.